c_200_150_16777215_00_images_dk_logo1.jpgDwukrotnie organizowaliśmy obiad z regionalnym jedzeniem dla dziennikarzy z branży turystycznej (Study Tour organizowane przez biuro promocji Powiatu Ostródzkiego). Wielokrotnie byliśmy zapraszani na największe Turystyczne Targi ITB Berlin, gdzie promowaliśmy całe Mazury – własnym regionalnym jedzeniem gdzie kusiliśmy smakiem i zapachem. Wędzonego pstrąga kosztował Prezydent Lech Wałęsa, minister sportu Joanna Mucha.

Obiecujemy, że nasze wędzonki podane prosto z wędzarni będą o wiele, wiele smaczniejsze i zdrowsze od wędlin dostępnych w sklepach!
Zapraszamy na degustację! Poczuj ten smak..opinia gości :.W dodatku nigdy byśmy nie przypuszczali, że trafi nam się gratka w postaci... nauki robienia wędlin! Gospodarze pokazują, jak się przygotowuje mięso (mielenie pachnących przypraw, czosnku, \"nadziewanie\" tym mięsa - przyjedźcie, sami zobaczycie, o co chodzi). Wędzenie to raptem kilka godzin, a potem wyjmowanie ciepłej jeszcze szynki z pieca... ech... Jak już będąc w domu zapytałam dzieci, jaką wędlinę kupić, to chórem zakrzyknęły \"taką, jaką robiliśmy nad jeziorami\

Polecamy potrawy oparte na tradycyjnych regionalnych recepturach. Specjalnością agroturystyki są potrawy z grilla np. pstrąg, karkówka
w piwie i przyprawach, żeberka w sosie własnym, gulasz. Ponadto wędzonki z własnej wędzarni – szynka, polędwica, boczek, kiełbasa, wędzone ryby – pstrąg, sum, sielawa, leszcz, ryby smażone, pstrąg
w warzywach, domowe zupy np. rybna, flaki, pomidorowa, jarzynowa, zagraj, czernina, gulaszowa.

Członkami Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego
w regionach są wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności i restauracje podkreślające swoje powiązania z regionem. Producenci muszą spełniać kryteria dla produktów i potraw uznanych
za żywność lokalnego pochodzenia.

Regionalne Dziedzictwo Kulinarne jest ideą promującą produkcję
i sprzedaż lokalnej i regionalnej żywności. Służyć ma spełnianiu życzeń konsumentów, zwiększaniu współpracy pomiędzy lokalnymi producentami żywności, restauracjami i regionami, a także wymianie wiedzy pomiędzy regionami członkowskimi. Ważne jest również promowanie rozwoju żywności, do produkcji której wykorzystywane są lokalne zasoby surowcowe.

Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego sprawia,
że zwiększa się dostępność lokalnych i regionalnych specjalności kulinarnych. Sklepy i restauracje opatrzone logo Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oferują lokalne i regionalne produkty i potrawy, które podtrzymują i rozpowszechniają lokalne zwyczaje oraz promują regionalną, tradycyjną kulturę jedzenia.